Overzicht:
  Voeg een koptekst toe om te beginnen met het genereren van de inhoudsopgave

  23 vragen met onze Safari-gids, Everest Mboya

  7 minuten lezen
  Everest_Easy_Travel_Safari_Guide_Interview Gemakkelijk reizen Tanzania

  Easy Travel zou niet zijn wat het nu is zonder onze ongelooflijk gepassioneerde en betrouwbare gidsen. We zouden zelfs zo ver kunnen gaan om te zeggen dat we de beste gidsen van heel Tanzania hebben. En aangezien u het grootste deel van uw tijd op safari zult doorbrengen in het gezelschap van onze gidsen, denken we dat we u aan hen voorstellen. 

  Dus doe met ons mee terwijl we onze gids - Everest Mboya - voorstellen en hem 23 vragen stellen in een snelle vuurronde:

  Everest Mboya

  Tanzania - everest easy travel safarigids interview02 1 - 23 vragen met onze safarigids, everest mboya

  1. Wat is uw voor- en achternaam?

  Mijn naam is Everest Thomas Mboya.

  2. Vertel ons iets over jezelf - familie, waar je bent opgegroeid etc

  Ik ben geboren in het dorp Shiri Matunda aan de voet van de Kilimanjaro, waar ik ook mijn basisonderwijs heb gevolgd. Ik ging naar Moshi Technical College, waar ik in 1986 afstudeerde. We zijn met vier in onze familie en ik ben de laatstgeborene. Ik ben getrouwd en vader van vier kinderen; alle meiden.

  3. Welke talen spreek je?

  Ik spreek Chagga als mijn moedertaal, maar ik spreek ook Kiswahili en Engels.

  4. Heb je bijnamen?

  Ik heb wel een bijnaam "Uhuru" die mijn ouders me gaven zodra ik geboren werd, omdat ik geboren werd toen Tanganyika haar onafhankelijkheid kreeg in 1961. Uhuru betekent onafhankelijkheid.

  5. Hoe lang ben je al reisleider?

  Ik werk nu al meer dan 20 jaar als chauffeur-begeleider.

  6. Herinner je je je allereerste reis die je als gids leidt nog?

  Ja, ik wil. Mijn allereerste reis die ik als gids leidde, was in 1991 toen ik in een Land Rover 109-serie reed. Ik had 4 gasten aan boord met een safarikok aangezien dit een kampeersafari was. Ik was erg opgewonden dan de klanten, dus we waren allemaal erg nieuw in de bush. Op weg naar de Matete-camping raakte ik verdwaald, dus arriveerde ik rond 20.00 uur in het kamp. De klanten, ikzelf en de chef-kok werkten samen om de tenten op te zetten en het avondeten te koken. Ik zal deze safari nooit vergeten.

  7. Waar komt je passie voor dieren in het wild vandaan?

  Ik ben opgegroeid in het dorp waar een rivier was. We hadden een kleine boerderij in de buurt van de rivier waar olijfbavianen en vervet-apen met zwart gezicht vroeger gewassen kwamen eten op onze boerderij. Normaal stuurden mijn ouders me om ze weg te jagen. In plaats van ze te achtervolgen, vond ik het leuk om naar ze te staren en ze zelfs meer van de boerderij te voeren.

   Het duurde lang voordat mijn ouders beseften dat toen ze me stuurden om de bavianen en apen te achtervolgen, ik ze alleen maar voerde. Toen ze het wisten, werd ik zwaar gestraft en werd ik daar nooit meer naartoe gestuurd. Sindsdien ben ik me gaan realiseren dat wilde dieren deel uitmaken van ons erfgoed en dat we ook goed voor ze moeten zorgen.

  8. Hoe ziet een typische dag uit het leven van de Easy Travel safarigids eruit?

  Mijn typische dag in het leven van Easy Travel als safarigids is om ervoor te zorgen, of ik nu op safari ben of niet, ik ben punctueel en het safarivoertuig is altijd in goede staat. Voertuiguitrusting volgens de checklist is allemaal in goede staat. Als ik op safari ben, moet ik ervoor zorgen dat ik altijd tevreden klanten heb door stipt te blijven, mijn gidskennis uit te breiden en ervoor te zorgen dat de interacties met gasten zo vruchtbaar zijn als verwacht.

  9. Wat is je favoriete deel van Tanzania en waarom?

  Afgezien van andere toeristische attracties, heeft Tanzania nationale parken, wildreservaten, door wild gecontroleerde gebieden en natuurcorridors die verspreid zijn over het hele land. Mijn favoriete deel van Tanzania ligt in de bush, ongeacht de specifieke locatie. Ik ben opgegroeid aan de voet van het beboste gebied van de Kilimanjaro en heb tijdens mijn dienstplicht ook een jaar in de bush doorgebracht. Sindsdien heb ik de bush leren kennen en ongetwijfeld is bush een onderdeel van mijn werkstations geworden.

  10. Heb je verborgen talenten?

  Gedurende de tijd dat ik een gids ben geweest, heb ik verschillende soorten voertuigen bestuurd, aangezien de technologie van tijd tot tijd blijft veranderen. Dit heeft me de kans gegeven om te ontdekken dat ik ook de uitstekende automonteur ben. Ik kan de motor horen of ruiken en het probleem diagnosticeren als dat er is!

  11. Is er een bepaalde les of verhaal dat je je gasten graag wilt leren over de natuur of je cultuur?

  Ja, ik heb een les die ik graag met mijn gasten wil delen over het behoud van de natuur. Ik zou ze onder andere leren de dieren niet te voeren, geen afval in de parken te laten rondslingeren, de toiletten op de aangegeven openbare plaatsen of in de lodges of kampen te gebruiken. De nadelen van het voeren van de dieren zijn; ze zullen het gedrag ontwikkelen van afhankelijk zijn en niet op jacht gaan naar hun voedsel, ze kunnen besmet zijn met verschillende ziekten. Het nadeel van het zwerfafval in de parken is de aantasting van het milieu in het algemeen.

  12. Wat was je engste moment als gids?

  Omdat ik een aantal jaren in de bush zat, dacht ik dat ik in alles zeer ervaren was, totdat ik het engste moment als safarigids tegenkwam. Het was in 1998 toen ik in Tarangire National Park was. Twee olifantenstieren vochten met elkaar om te strijden om de vrouwtjesolifant. Als gevolg hiervan raakte een gewond en omvergeworpen. Als vergelding draaide het zich om om alles wat voor hem verscheen te achtervolgen. Ik en verschillende andere gidsen die naar het scenario keken, begonnen in paniek te raken en reden weg om de gewonde gigantische olifantenstier te ontwijken. Helaas raakte het een van de auto's hard en vernietigde het hele voorste deel van het voertuig. Het goede is dat niemand gewond raakte door dit incident en al snel arriveerden parkwachters en evacueerden de gasten en hun safarigids

  13. Wat is je favoriete dier en waarom?

  Omdat ik een aantal jaren in de bush zat, dacht ik dat ik in alles zeer ervaren was, totdat ik het engste moment als safarigids tegenkwam. Het was in 1998 toen ik in Tarangire National Park was. Twee olifantenstieren vochten met elkaar om te strijden om de vrouwtjesolifant. Als gevolg hiervan raakte een gewond en omvergeworpen. Als vergelding draaide het zich om om alles wat voor hem verscheen te achtervolgen. Ik en verschillende andere gidsen die naar het scenario keken, begonnen in paniek te raken en reden weg om de gewonde gigantische olifantenstier te ontwijken. Helaas raakte het een van de auto's hard en vernietigde het hele voorste deel van het voertuig. Het goede is dat niemand gewond raakte door dit incident en al snel arriveerden parkwachters die de gasten en hun safarigids evacueerden.

  14. Wat is de enige vraag die je het meest wordt gesteld?

  Gezien de tijd dat ik als gids heb gewerkt, heb ik met veel soorten klanten gereisd. Oud en jong, gezinnen en koppels, mannen en vrouwen, beroemde en niet-beroemde klanten, ervaren en nieuwelingen, gemakkelijk in de omgang en moeilijke mensen. Van alle bovengenoemde groepen mensen ben ik veel vragen van hen tegengekomen. De vraag die ik het meest krijg is; hoe lang werk je al als gids?

  15. Wat is het enige dat reizigers moeten onthouden om in te pakken voor hun safari?

  In mijn vroege jaren als gids wist ik niet zo veel dingen, maar ik dank God dat ik vandaag veel ervaring heb met safari's hier in Tanzania en Oost-Afrika. Ik herinner me dat ik in Tarangire werd gestoken door de tse tse-vlieg, dus ik zou reizigers aanraden om insectenwerende middelen mee te nemen.

  16.Welk advies heb je voor mensen die voor het eerst op safari gaan?

  Ik begrijp hoe het voelt om voor het eerst op safari te gaan. Het advies dat ik zou geven aan mensen die voor het eerst op safari zijn geweest is; om geen lawaai te maken zodra ze een dier zien, niet overdreven opgewonden te raken en de instructies op te volgen die ik ze van tijd tot tijd geef.

  17. Welk Tanzaniaans gerecht raadt u reizigers aan om te proberen tijdens hun bezoek?

  Naast de marktgewassen zoals koffie, sisal, thee, pyrethrum, katoen, verbouwen we in Tanzania ook voedselgewassen. Dit zijn bijvoorbeeld maïs, bonen, zonnebloem en gierst. Een van de lokale gerechten die ik reizigers zou willen aanraden is stevige pap of polenta met bonen. Dit moet worden genomen zonder bestek te gebruiken. Snijd een redelijk stuk polenta, maak het rond en maak er een kuiltje in en dip in bonensaus. Dit type menu is gemakkelijk te bereiden en wordt vooral gebruikt in scholen en militaire kampen. Het wordt ook beschouwd als een zeer sterk recept omdat polenta koolhydraten bevat en de bonen rijk zijn aan eiwitten.

  18. Wat doe je graag in je vrije tijd?

  Ik lees boeken, kijk tv en breng tijd door met mijn gezin.

  19. Ben je een kattenmens of een hondenmens?

  Ik ben een kattenmens.

  20. Als we de muziekspeler van je mobiele telefoon openen, welk nummer zou dan het laatst zijn afgespeeld?

  Toen ik mijn mobiele telefoon kocht, had ik me niet gerealiseerd of deze een muziekspeler heeft. Dank aan mijn dochter die voor mij de liedjes heeft gedownload die ik leuk vind. Als je de muziekspeler van mijn mobiel opent, zou het laatst afgespeelde nummer zijn Afrika verenigt van het album Survival van Bob Marley & The Wailers. Ik werd geïnspireerd door de liveshow van Bob in het Rufaro Stadium in Zimbabwe.

  21. Wat is de laatste foto die je met je mobiel hebt gemaakt?

  Op de laatste foto die met mijn mobiel is gemaakt, verschijnt de mannetjesleeuw in het Serengeti National Park. Ik zag het op weg naar Ngorongoro en zowel ik als mijn gasten hadden een schitterende foto voordat we Serengeti verlieten.

  22. Heb je een favoriete grap die je zou willen vertellen?

  We hebben een lokaal merkbier hier in Tanzania, bekend als Kilimanjaro Safari Lager. Ik maak soms grapjes met mijn klanten wanneer ze op zoek zijn naar een biertje terwijl ze hier in Tanzania zijn. Het gaat als volgt “Als je het niet kunt beklimmen, drink het dan” Dit betekent dat zelfs als er niet genoeg tijd of voorafgaande afspraken zijn geweest om de majestueuze berg Kilimanjaro te beklimmen, we in ieder geval een biertje hebben om de dorst te lessen.

  23. Ten slotte, als u reizigers één reden zou kunnen geven waarom ze Tanzania in hun leven moeten bezoeken, wat zou dat dan zijn?

  Blijkbaar heb ik duizenden redenen voor reizigers om mijn land te bezoeken. Als ik de kans zou krijgen om ten minste één reden te geven voor reizigers om naar Tanzania te komen, zou ik niet aarzelen om te zeggen dat Tanzania een heel veilig land is.

  Doe met ons mee!

  Wil je samen met Everest en het team de ervaring van je leven meemaken? Neem contact met ons op vandaag nog en begin met het plannen van een reis die herinneringen zal bieden die een leven lang meegaan. Meer weten over onze gidsen? Bekijk ook onze andere interviews hier.

  Musaddiq Gulamhussein - Eigenaar - Easy Travel Tanzania

  Over de auteur: Musaddiq

  Maak kennis met Musaddiq Gulamhussein, eigenaar van Easy Travel Tanzania, een reisorganisatie die al meer dan 35 jaar levensveranderende safari-ervaringen creëert. Musaddiq heeft Tanzania verkend en een diep begrip van de lokale culturen en tradities ontwikkeld. Volg zijn reis en krijg inzicht in de Afrikaanse Safari-ervaring via de sociale media en blog van Easy Travel.

  Neem contact op

  Lees meer van dit soort blogs:

  Heeft u vragen? We zijn hier om te helpen!